Een waar gebeurd verhaal over liefde en verzet in Friesland.

In 2001 hebben Nana de Graaff, Rosa Evans- Knaup en Merel van Elzen “De Kwestie”geschreven. Onder de naam TG.COM.PLOT hebben zij zich verdiept in de geschiedenis van Esmée van Eeghen, Antonetta Jaakke en Joop van den Helm- Logtenberg. De tekst en het idee van “De Kwestie” heeft Marijke Geertsma bewerkt en vertaald en zo is Oarlochstriennen ontstaan, de eerste productie van J&Mteaterwurk

Oarlochstriennen is een voorstelling over drie jonge vrouwen: Esmée van Eeghen, Joop van den Helm –Logtenberg en Antonette Jaakke, alle drie geboren in Amsterdam, komen in de jaren ’40-‘45 naar Leeuwarden. Jonge vrouwen van respectievelijk 22, 35 en 20 jaar. Allen op hun eigen manier zijn ze betrokken bij het Verzet en is het de liefde voor een man die hen naar Friesland brengt. Joop is getrouwd met Krijn van den Helm, die op dat moment een belangrijke spil in het Friese Verzet is. We volgen de ontwikkelingen van Antonette, Esmée en Joop. Drie levenslijnen die elkaar raken en daardoor een onuitwisbare invloed hebben op elkaars leven. Hoewel geboren in Amsterdam zijn de oorlogsjaren in Friesland cruciaal voor de rest van het leven van de drie vrouwen.

Oarlochstriennen gaat over oorlog en vrede, liefde en verzet, loyaliteit en verraad, achterdocht en angst, moed en jaloezie, keuzes en dilemma’s en de daarbij horende consequenties. Hoe goed is goed en hoe slecht is slecht? Is iedere keuze wel zo bewust? Aan wie ben je loyaal en aan wie niet? Wat is verraad? Moet je jezelf trouw blijven of de ander?

Wat is de waarde van liefde en vertrouwen?
In de voorstelling zien we de keuzes, die gemaakt worden: bewust of onbewust. We volgen de levenslijnen in chronologische volgorde tot het eind van ieders leven. En we zullen ontdekken, dat goed niet altijd goed is en slecht niet altijd alleen maar slecht.

Spelers

Marijke_Geertsma_smallMarijke Geertsma speelt Joop van den Helm- Logtenberg. Marijke is 38 jaar actrice in vaste dienst geweest bij Tryater. De meest uiteenlopende rollen speelde zij: o.a. Medea, Memmie-mem in Pak’em Stanzi, de oudste dochter in Kening Lear en wel zeven verschillende rollen in Rake klappen.

Tet_Rozendal_smallTet Rozendal speelt Esmée van Eeghen. Naast het acteren zoals recent in Hebeca, Tetman State en haar eigen productie It wûnder út’e Wâlden, is Tet ook presentatrice, choreograaf, danseres en zangeres. Zij gaf in Friesland gestalte aan Marlène Dietrich en nu heeft ze plannen om Mata Hari te vertolken in een zelf te maken productie.

astrid-reitsema_smallAstrid Reitsema speelt Antonette Jaakke. Naast HBO docent drama is Astrid ook actrice. Zij was o.a. te zien bij Tryater in Peer Gynt op Oerol, De dea fan in hannelsreizger en Iensum yn Ierlân. Astrid is bovendien nog te zien in de televisie serie I.K. bij Omrop Fryslân.

Hoofdpersonen


Esme_van_Eeghen_smallEsmée van Eeghen:

Esmée is een meisje van zeer goede komaf en ze komt door haar relatie met Henk Kluvers in aanraking met het Verzet. Om onderdak te regelen voor Amsterdamse studenten en Joden komt ze regelmatig naar Friesland en leert ze het Friese Verzet kennen. Kluvers verbreekt de relatie; Esmée blijft zich inzetten voor het Friese Verzet en wordt de rechterhand van Krijn van den Helm, de man van Joop.

Joop_v_d__Helm_small

Joop v.d. Helm-Logtenberg:
Joop Logtenberg leert Krijn van den Helm kennen in Amersfoort, waar hij werkt bij de belastingdienst. De belastingdienst was vaak een dekmantel voor het illegale werk. Krijn werkt vanaf het begin van de oorlog voor het Verzet. Hij wordt overgeplaatst naar Leeuwarden. Joop vervoert als koerierster distributiebonnen en andere zaken in de kinderwagen en heeft thuis de zorg voor 2 Joodse meisjes, die bij hen zijn ondergedoken.

Antonette_Jaakke_smallAntonette Jaakke:
Als jonge verkoopster zit Antonette aan het begin van de oorlog in het Verzet in Amsterdam. Zij raakt zwanger van een mede verzetsstrijder. Maar de man blijkt al getrouwd te zijn en heeft ook al kinderen. Hoogzwanger wordt zij op een avond, als zij pamfletten rondbrengt, opgepakt en zit ze drie maanden in de gevangenis “Oranjehotel” van Scheveningen. Als zij vrij komt, zoekt ze troost bij de mannen. Een Duitse officier gelegerd in Leeuwarden biedt haar onderdak en werk. Daar ontmoet zij Esmée van Eeghen.

Waargebeurd verhaal

Oarlochstriennen is gemaakt naar een idee en tekst van TG.COM.PLOT van Nana de Graaf, Rosa Evans- Knaup en Merel ten Elzen. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal in Friesland en op bestaande oorlogsdocumentatie. Naast het acteren ontwikkelt Marijke zich steeds meer als schrijver, vertaler en bewerker van toneelteksten. Bij Tryater heeft zij Leave jonge, een stuk over pedofilie en Rake klappen, een stuk over huiselijk geweld, mee bedacht, ontwikkeld en geschreven . Vorig jaar was Marijke Geertsma met Jan Arendz te zien in het samen bedachte en geschreven theaterstuk: Sterk Staaltsje. Regisseur: Jan Arendz

Naast het jarenlange acteren heeft Jan ook veel regies gedaan: niet alleen verschillende regies in het amateurtoneel, ook bij Tryater heeft hij o.a. Rake klappen en Milkshake foar God geregisseerd. Van schrijver Gerrit Breteler heeft hij de stukken Oer him en Lier fan Tricht geregisseerd. Recentelijk is de voorstelling Wa is bang?, een bewerking van Who’s afraid of Virginia Woolf ?, bij toneelgroep SULT in première gegaan in de regie van Jan Arendz. Jan heeft voor zijn inzet binnen het Friese amateurtoneel in 2010 de provinciale Pyt van der Zee- prijs in ontvangst mogen nemen.