ECHT WIER!

Dit nieuwe en oorspronkelijk Fries toneelstuk van Bonne Stienstra wordt gespeeld door Jan Arendz en Marijke Geertsma met als speciale gast Frâns Faber, tekenaar, illustrator en muzikant.
De regie is weer in handen van Bruun Kuijt.

‘Als je lang bij elkaar bent, valt er weleens een stilte.
Een stilte die misschien steeds langer duurt, omdat het meeste al is gezegd.
Maar als de relatietherapeut wil, dat je elke dag een uurtje met elkaar praat, dan doe je dat, dan ga je er voor zitten.
Dan komen de verhalen, misschien wel geheimen, nog nooit eerder verteld.
Dan blijkt, dat hoe lang je ook bij elkaar bent, nog steeds niet alles is gezegd.’

Echt Wier! is een voorstelling over dagelijkse zaken, over praten en zwijgen, over trouw en eenzaamheid, over opruimen en bewaren, over slapen en wakker liggen, over weer en wind, over toen, over nu, over straks.
Jan Arendz en Marijke Geertsma zijn in het dagelijkse leven niet alleen collega’s maar ook man en vrouw. Zij kennen het probleem van een echtpaar op leeftijd, dat doordat zij dagelijks bij elkaar zijn, uit elkaar kunnen groeien.
Jan en Marijke verbreken de stilte, vertellen verhalen en spelen scènes, komisch en uit het leven gegrepen.

Frâns Faber

Een uur voor aanvang en een uur na de voorstelling kan het publiek zich laten portretteren door Frâns Faber.
Daarvoor opgeven kan bij de vrijwilligers die elke avond mee gaan met de voorstelling.
Frâns zal tevens zorgen voor de muzikale ondersteuning van de voorstelling.

Corona betekent uitstel

Echt Wier! zou worden gespeeld op vele locaties in Fryslân in dorpshuizen en in schouwburgen. Maar… als gevolg van de corona-maatregelen, minder publiek in de zaal vanwege de 1,5 meter bepaling, is besloten om de speelperiode in januari 2022 te starten. Dit in overleg met zaaleigenaren en organisaties. Marijke, Jan en Bruun Kuijt waren net 14 dagen aan het repeteren in het dorpshuis van Kimswert, toen alles dicht ging en de repetities stil moesten worden gelegd. We weten en ondervinden allemaal hoe ingrijpend deze tijd voor iedereen is… Er was genoeg ander werk, dat ook gedaan moest worden en de repetities konden gelukkig naar een ander tijdstip geschoven worden. Iedereen wil graag dat door kan gaan, maar natuurlijk weten we niet hoe het komt… Kijk geregeld op deze webside voor het laatste nieuws.
Meer over het stuk

Geen "Cannes" voor Jan en Marijke

De Corona-crisis heeft ook gevolgen voor Jan en Marijke van JMTeaterwurk. Het filmpje “Nei de dûns” onder regie van Rutger Veenstra dat tijdens het Noordelijk Filmfestival in première ging, zou op het beroemde filmfestival van Cannes worden vertoond. Maar het festival ging niet door.

Verder zou Jan meewerken aan een nieuw project van Jan Brens uit Sneek. Hij zou in de Waterpoortstad Friese volksverhalen vertellen ter afwisseling van het optreden van Mystery, een nieuw koor van Brens, dat liedjes in het easy listening genre gaat brengen. Brens kennende gaat het plan zeker nog eens door.